نگاهی به حضور مراجع در آموزشهای دینی فضای مجازی | ||||||
گروه وبلاگ: میزان توسعه و کاربرد فناوری اطلاعات و ارتباطات در امر آموزش، از مهمترین شاخصهای پیشرفت در عصر ارتباطات بهشمار میرود. امروزه حضور مراجع دینی در آموزشهای قرآنی و دینی در فضای مجازی به طور محسوسی نمود یافتهاست. پدیده فناوری اطلاعات و ارتباطات وجه تمایز بنیادین عصر ما با دوران گذشتهاست. «آموزش مجازی» یا فراگیری الکترونیکی را میتوان به عنوان یکی از عوامل مهم جنبشهای علمی مجازی وامتداد آن در علم واقع دانست.
واقعیت مجازی عبارت از ساخت واقعیت با همه ظرفیتهای ممکن آن در «فضای مجازی » است. این نگاه، موجب ساختن ظرفیتهای واقعی جهان مجازی، در یک سیر تکاملی شدهاست، چراکه فضای مجازی از منطق حاضر در دنیای واقعی تبعیت میکند. در حوزه آموزش الکترونیکی مفاهیم دینی، در پی شبیهسازی دنیای واقعی در فضای مجازی نهادهای سنتی تبلیغ و آموزش دینی نیز به این فضا انتقال پیدا کردهاند. حوزه علمیه به عنوان یکی از بخشهای مهم دینی که نقش فعالی در عرصه آموزش دینی در میان مردم داشتند، نیز با توجه به قابلیتهای فضای مجازی به این مکان منتقل شدند. امروزه تعداد زیادی از مراجع تقلید چه در بخش شیعه و چه سنی امکانات فضای جدید را درک کرده و در جهت گسترش دین از آن استفاده کردهاند.
آیتالله خامنهای،آیتالله فاضل لنکرانی،آیتالله صافی گلپایگانی، آیت الله مکارم شیرازی، آیتالله سیستانی، آیتالله صانعی، آیتالله حسینی شاهرودی، آیت الله محمد تقی مدرسی، از جمله مراجع تقلیدی هستند که در فضای مجازی فعالیت میکنند. همراه با گسترش تکنولوژیهای نوین ارتباطی آموزش دینی از طریق فضای مجازی و با استفاده از این امکانات برای مراجع دینی نیز آسانتر شدهاست؛ به گونهای که بسیاری از این سایتها دارای امکاناتی همچون تالار گفتگو، خبرنامه، استفتاءتات جدید، پاسخگویی آنلاین، امکان ارسال پیام کوتاه، فیلم خانه، بانک صوت و ... است. استفاده از امکاناتی که در بالاذکر شد و همچنین شناسایی قابلیتها و ویژگیهای فضای مجازی سبب شده تا شبیهسازی دنیای واقعی در فضای مجازی راحتتر و بهتر انجام شود.
استفاده از چندین زبان مختلف و جهانی در سایتهای مراجع دینی موجب پوشش تعداد بیشتری از مخاطبان دینی شدهاست. علاوه بر این مشکلاتی که در فضای سنتی برای دینداران وجود داشت، در این فضا احساس نمیشود.فرا مکانی و فرا زمانی در محیط جدید، سبب تسهیل دسترسی کاربران و مخاطبان دینی به مفاهیم و امور دینی شدهاست. بدین ترتیب دیگر نیازی به حضور فیزیکی مردم در دفتر مراجع دینی برای یافتن پاسخها نیست و دینداران تنها با کلیک کردن قادرند تا با گشتن در فضای مجازی به تمامی پاسخهای خود برسند. فضای مجازی در مقایسه با فضای واقعی، ساختار عقلانی بیشتری در حوزه مفاهیم دینی بوجود آورده، به گونهای که تعامل در این فضا در میان خود مراجع تقلید و همچنین مردم با مراجع آسانتر شده و ارائه تفاسیر متعدد از مفاهیم دینی نیز عقلانیت موجود را در دنیای جدید بیشتر کردهاست.
خبرنگار : الهام عبادتی |
منبع: www.iqna.ir
نظرات شما: نظر