گروه اجتماعی: ضعف و نقصان آموزش و پرورش زمانی آشکار میشود که دانشجویان به روخوانی قرآن تسلط ندارند دلیل این مشکل این است که نظام آموزشی حتی در روخوانی قرآن که بهعنوان گام نخست در راستای آشنایی با قرآن است موفق نبوده است.
حجتالاسلاموالمسلین «عباسعلی رستمی ثانی» عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی در گفتوگو با خبرگزاری قرآنی ایران(ایکنا) با اعلام این خبر گفت: در حال حاضر در کشور در ارتباط با معارف قرآنی، حفظ و تفسیر قرآن کارهای ارزشمندی در مراکز مختلف انجام شده است و در این میان آموزش و پرورش نیز اقداماتی را در زمینه قرآن در مدارس کشور انجام دادهاست.
وی در ادامه افزود: با توجه به خروجی نظام آموزشی اولین نکتهای که در ارتباط با اقدامات نظام آموزشی در زمینهی آموزش قرآن در مدارس مطرح میشود استفاده نکردن از تمام ظرفیتهای موجود در این نظام در خصوص آموزش قرآن است.
عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی در پاسخ به پرسش خبرنگار ایکنا مبنی بر ارایهی راهکار مناسب برای استفاده از ظرفیتهای موجود در نظام آموزشی تصریح کرد: در قدم نخست میتوانیم تیمهای کارشناسی در این زمینه تشکیل دهیم تا در ارتباط با آموزش روخوانی و تفسیر قرآن اقدامات لازم صورت گیرد.
رستمیثانی با تاکید بر این مهم که آموزههای قرآنی باید در متن و بطن زندگی دانشآموزان قرار گیرد ادامه داد: در آموزش قرآن نباید از روش یکنواخت و ثابتی استفاده کنیم و باید این روش در مقاطع تحصیلی نیز مختلف باشد از این رو برای موفقیت در این زمینه تنها شعار دادن کافی نیست بلکه باید ساختار آموزش این دورس تغییر کند و آموزشهای ما به روز شود و با سبک و سیاقها سنتی تفاوت داشته باشد.
نماینده مردم قوچان در مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: من پیشنهاد میکنم مسئولان وزارت آموزش و پرورش بهمنظور بررسی و ارزیابی عملکرد خود دربارهی موفقیت آموزش قرآن در مدارس از فارغالتحصیلان آزمونی به عمل آورند و اگر 50 درصد دانشآموزان توانستند درکی درست از آموزههای قرآنی و مفاهیم دینی داشته باشند این نظام میتواند ادعا کند که روش آموزش درست و صحیح بودهاست.
عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس: |
نگاه ما به ابزار آموزشی نباید نگاه جزیرهای باشد، زیرا در این صورت نتیجه خوبی نخواهد داشت بنابراین کارشناسان با ارزشیابی سعی کنند ساختار واحدی را از عوامل مختلف در نظام آموزشی ارایه دهند تا نتیجهی خوبی را بدست آورید
|
عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی در پاسخ به پرسش دیگر خبرنگار ما مبنی بر اینکه چه عواملی در ضعفهای موجود در نظام آموزشی نقش برجستهای دارد، افزود: فعالیتهای نظام آموزشی به صورت زنجیرهای به یکدیگر متصل هستند از این رو ضعف در بخشی به بخش دیگر هم منتقل میشود لذا باید با برنامهریزی تغییرات اساسی را ایجاد کنیم و در این زمینه جوانان را با موضوعهای معنویت و قوانین و مقررات اصول اخلاقی اجتماعی و سیاسی آشنا کنیم.
وی تصریح کرد: با بررسی سازگاری فضای آموزشی با مقطع ابتدایی متوجه میشویم که متون درسی، فضای آموزشی، ابزار آموزشی و غیره در نیم قرن اخیر نیز به همین شکل کنونی بود و تغییر نکرده است بنابراین یقیناً این عدم تحول در نظام آموزشی تاثیرگذار خواهد بود.
نمایندهی مردم قوچان خاطر نشان کرد: نگاه ما به ابزار آموزشی نباید نگاه جزیرهای باشد، زیرا در این صورت نتیجه خوبی نخواهد داشت بنابراین کارشناسان با ارزشیابی سعی کنند ساختار واحدی را از عوامل مختلف در نظام آموزشی ارایه دهند تا نتیجهی خوبی را بدست آوریم.
رستمی معتقد است اگر آموزش قرآنی سطحی باشد قاعدتاً جذابیتی نخواهد داشت چراکه اگر معلمی در آموزش قرآن شأن نزول، محتوا، ارتباط با تفسیر و دیگر مسایل را نداند و یا آگاهی کاملی نداشته باشد از الفاظی استفاده میکند که سطحی است و این در حالی است که اگر الفاظ و عبارات قرآن توسط افراد مختصص و آموزشدیده به دانشآموزان تفهیم شود از جذابیتهای خاصی برخوردار خواهد بود.
وی با اشاره به ضمیر پاک دانشآموزان و میزان بالای یادگیری دانشآموزان در مقطع ابتدایی گفت: در این دوره تمام مطالب ارایه شده به دانشآموزان اساس و پایهی آموزش آنها قرار خواهد گرفت و بر اساس این آموزهها روش و مسیر زندگی افراد تعیین خواهد شد.
عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی افزود: نگاه ما به آموزش معارف و قرآن حاشیهای است و باید با ایجاد فضاسازی این مهم را باور کنیم که آموزش قرآن در نظام آموزشی محور است و با یک برنامهی مدون و فضاسازی مناسب موجب شویم تا دانشآموزان به محوری بودن این دروس دست یابند.
رفع مشکلات با باور آموزههای قرآنی |
برای رسیدن به مرحله باور این دورس باید خانواده، مدرسه، مدیران و معلمان در جامعه بتوانند قرآن و معارف آن را در زندگی جای دهند و به اعتقاد من در این شرایط بسیاری از مشکلات موجود در اجتماع نیز برطرف خواهد شد |
رستمی ثانی در پاسخ به خبرنگار ایکنا دربارهی ارایه راهکار مناسب برای فضاسازی قرآنی تصریح کرد: در برخی از کشورها با پیگیری و فرهنگسازی، این دروس در متن آموزشی قرار گرفته است و دانشآموزان آن را باور کردهاند.
وی ادامه داد: برای رسیدن به مرحلهی باور این دورس باید خانواده، مدرسه، مدیران و معلمان در جامعه بتوانند قرآن و معارف آن را در زندگی جای دهند و برای رسیدن به این هدف تلاش کنند به اعتقاد من در این شرایط بسیاری از مشکلات موجود در اجتماع نیز برطرف خواهد شد.
نمایندهی مردم قوچان در پایان در ارتباط با لزوم ارائه نمره برای این دورس به خبرنگار ما گفت: زمانی که مفاهیم قرآنی و معارف اسلامی از طریق فرهنگسازی به باور دانشآموزان برسد بدون شک نیازی به نمره دادن به این دروس نخواهیم داشت اما اگر در این زمینه فرهنگسازی نشود نمره دادن یکی از ضرورتهای آشنایی و جذب دانشآموزان خواهد بود. |