وبلاگنویسی طلاب، چرایی و چگونگی-3/ وبلاگنویسان طلبه و فرصت پیش رو | |||
گروه وبلاگ: بررسی وبلاگ نویسی طلاب به عنوان یک ضرورت در فضای مجازی بحثی بود به آن پرداختیم. در قسمت آخر به جمعبندی چرایی و چگونگی میپردازیم. به گزارش خبرگزاری قرآی ایران(ایکنا)،از جمله مشکلاتی که برای وبلاگهای طلاب برشمردیم: کم توجهی به ظاهر و قالب، استفاده از زبان رسمی و غیرصمیمی، ارتباط وبلاگنویسان با طیف خاصی از مخاطبها، به روز نبودن وبلاگها و کوتاهی عمر آنها، تک زبانه بودن وبلاگها بود. در بحث قبل به یک سری از مشکلات اشاره کردیم و حالا ادامه ی بحث را پیش میگیریم. به روز نبودن وبلاگها و کوتاهی عمر آنها : مشکل دیگری که در وبلاگهای طلاب بسیار به چشم میخورد، به روز نبودن وبلاگها و در موارد بسیاری، کوتاهی عمر این وبلاگها است. یکی از این وبلاگنویسان طلبه علت این امر را حجم زیاد و سنگینی دروس حوزوی و در نتیجه زمان محدود طلاب میداند. اما نگارنده معتقد است شاید این نکته یکی از دلایل به روز نبودن و کوتاهی عمر وبلاگهای طلاب باشد، اما دلایل دیگری نیز میتوان برای این موضوع بر شمرد. برای مثال میتوان عدم درک اهمیت تبلیغات مذهبی از طریق وبلاگ و جدی نبودن این فعالیت برای این وبلاگنویسان را دلیل دیگری دانست.
گر چه باید گفت تعداد معدود و انگشت شماری از این وبلاگنویسان هستند که سرعت بهروزرسانی وبلاگشان در حد مطلوب و حتی بسیار بالاست. نگارنده چنین میاندیشد که شاید دلیل اصلی عدم به روز رسانی و رهایی وبلاگهای طلاب میتواند به خاطر کم شدن انگیزهی آنها باشد، چرا که همان طور که پیش از این ذکر شد ارتباط این وبلاگها بسیار محدود و اندک است، در نتیجه باز خوردهایی که از سوی مخاطبین خود دریافت میکنند نیز بسیار کم خواهد بود، همین امر میتواند در کاهش انگیزهی هر وبلاگنویسی موثر باشد، همانگونه که نظرات بالای کاربران و مخاطبان میتواند عامل تشویق و انگیزهی قوی برای وبلاگنویسان باشد . تک زبانه بودن وبلاگ ها : یکی از ویژگیهای فضای مجازی که توانسته است با شکستن بعد مکان، تحولات بسیاری را در ارتباطات ایجاد کند، دسترسی جهانی به شبکه است. این ویژگی این امکان را به مبلغان مذهبی میدهد که فراتر از مرزهای سیاسی و فرهنگی، بتوانند با پیروان دیگر ادیان و مذاهب، ارتباط بر قرار کند و به جذب آنان بپردازند. اما برای رسیدن به این مقصود، باید با زبان مخاطبان هدف، به تبلیغ و گسترش معارف و آموزههای دینی پرداخت و یا با توجه به سلطهی زبان انگلیسی در این فضا، مطالب به زبان انگلیسی منتشر گردد. تک زبانه بودن وبلاگهای طلاب موجب میشود، این فرصت مناسب برای تبلیغ مبانی اسلامی را از دست بدهند. البته باید خاطر نشان کرد چندین تن از این وبلاگنویسان، به این ضعف اشاره کرده اند و بیان داشتهاند که در آیندهای نزدیک، علاوه بر زبان فارسی از زبانهای دیگری استفاده کند. نتیجه گیری: ویژگیها و خصایص فضای مجازی توانستهاست زمینهای مناسب را، برای مبلغان مذهبی فراهم آورد.مبلغان مذهبی میتوانند برای آموزش مبانی و آموزههای دین و نشر و گسترش آنها در وبسایتها، وبلاگها و چترومها به فعالیت بپردازند. اما با توجه به ویژگیهای خاص هر یک از این فضا ها، میتوان وبسایتها را از لحاظ آموزشی و چت و وبلاگنویسی را از حیث تبلیغی موثرتر دانست. در این میان نیز وبلاگها به دلیل ماندگاری بیشتر و جنبهی عمومی که دارند، در سطحی گستردهتر از چت، میتوانند عمل کند. خوشبختانه در سالهای اخیر، توجه طلاب به عنوان مبلغان مذهبی، به وبلاگنویسی افزایش یافته است، اما نکتهی قابل توجه این است که تنها حضور در این فضا، کافی نیست و چگونگی این حضور و کیفیت آن، اهمیت بسیار ی دارد . نکتهی قابل توجهی که در بررسی وبلاگهای طلاب میتوان مشاهده کرد، وجود دو گروه متفاوت در وبلاگنویسی است. نگارنده گروه اول را با عنوان وبلاگنویسان طلبه و گروه دوم را طلاب وبلاگنویس معرفی می کند . گروه اول یا وبلاگ نویسان طلبه، که دارای زبانی صمیمانهتر و ساده میباشند. ظاهر و قالب وبلاگ جذاب است و علاوه بر پرداختن به موضوعات مذهبی، دربارهی مسائل روز، خاطرات شخصی و ... نیز مطلب مینویسند .البته با نگرشی مذهبی اما غیر مستقیم. به همین دلایل این دسته از وبلاگها توانستهاند مخاطبان ثابت بیشتری داشته باشند و ارتباط عمیقتری با مخاطبان خود بر قرار کند هر چند اکثر این مخاطبان را، مخاطبانی با نگرش مذهبی تشکیل میدهند.
گروه دوم یا طلاب وبلاگنویس از زبان خشک و رسمی استفاده میکنند. مستقیما به بیان مباحث دینی می پردازند و توجه کمی به ظاهر وبلاگ میکنند و طبیعتاً، با توجه به این نکات، مخاطبان ثابت کمتری دارند. گر چه برخی از طلاب وبلاگ نویس در رابطه با این موضوع به نقد گروه وبلاگنویسان طلبه پرداختند و بیان کردند سطح علمی این وبلاگها بسیار پائین میباشد. اما نگارنده معتقد است که هر چند ممکن است وبلاگهای گروه دوم از لحاظ جنبهی آموزشی مفید باشند، اما کارکرد وبلاگ را ندارند و بیشتر مانند سایت عمل می کنند چرا که تعدادی از این وبلاگها زیر نظر مراکز خاصی چون دفتر تبلیغات حوزه است. همچنین با توجه به زبان رسمی این وبلاگها، میتوان گفت دو ویژگی مهم وبلاگ یعنی فرد محور بودن و زبان دوستانه و صمیمی، در این وبلاگها دیده نمیشود. میتوان گفت این وبلاگ ها به علت زبان رسمیشان و پرداختن مستقیم به مباحث دینی و مذهبی تا حد بسیار زیادی نقش مفیدی را که در تبلیغات آموزههای دین از طریق وبلاگ میتوانند داشته باشند، از دست داده اند. اما وبلاگ های گروه اول با زبانی ساده تر و غیر مستقیم، توانستهاند به نحو بهتری به تبلیغات بپردازند اما متاسفانه وبلاگنویسان طلبه در مقایسه با طلاب وبلاگنویس در اقلیت قرار دارند و همچنین نکات ضعف دیگری که پیش از این بیان شد، که عبارتند از ارتباط با طیفی خاص از مخاطبان، تک زبانه بودن و عدم به روز رسانی، در هر دو گروه مشاهده میشود . در پایان باید گفت با توجه به اهمیت فضای مجازی و ویژگیهای خاص وبلاگ برای تبلیغات، لازم است که وبلاگنویسی طلاب به طور جدیتری مورد توجه قرار گیرد و طلابی که به این فعالیت میپردازند با ویژگیها و قابلیتهای این فضا و زبان و فرهنگ خاص وبلاگ آشنا شوند، تا بتوانند هر چه بهتر به نشر و گسترش معارف دین در فضای مجازی بپردازند. پژوهشگر: نجمه غفاری ریسمانچی |
نظرات شما: نظر