سفارش تبلیغ
صبا ویژن
دنیا را بران که محبّت دنیا، کور و کر و لال می کند و سرفرازان را خوار . [امام علی علیه السلام]
 

 

 

وبلاگ های قرآنی Quranic Weblogs

وبلاگ‌نویسی طلاب، چرایی و چگونگی-3/ وبلاگ‌نویسان طلبه و فرصت پیش رو

گروه وبلاگ: بررسی وبلاگ نویسی طلاب به عنوان یک ضرورت در فضای مجازی بحثی بود به آن پرداختیم. در قسمت آخر به جمع‌بندی چرایی و چگونگی می‌پردازیم.

به گزارش خبرگزاری قرآی ایران(ایکنا)،از جمله مشکلاتی که برای وبلاگ‌های طلاب برشمردیم: کم توجهی به ظاهر و قالب، استفاده از زبان رسمی و غیرصمیمی، ارتباط وبلاگ‌نویسان با طیف خاصی از مخاطب‌ها، به روز نبودن وبلاگ‌ها و کوتاهی عمر آن‌ها، تک زبانه بودن وبلاگ‌ها بود.

در بحث قبل به یک سری از مشکلات اشاره کردیم و حالا ادامه ی بحث را پیش می‌گیریم.

به روز نبودن وبلاگ‌ها و کوتاهی عمر آن‌ها :

مشکل دیگری که در وبلاگ‌های طلاب بسیار به چشم می‌خورد، به روز نبودن وبلاگ‌ها و در موارد بسیاری، کوتاهی عمر ‏این وبلاگ‌ها است. یکی از این وبلاگ‌نویسان طلبه علت این امر را حجم زیاد و سنگینی دروس حوزوی و در نتیجه زمان ‏محدود طلاب می‌داند. اما نگارنده معتقد است شاید این نکته یکی از دلایل به روز نبودن و کوتاهی عمر وبلاگ‌های طلاب ‏باشد، اما دلایل دیگری نیز می‌توان برای این موضوع بر شمرد. برای مثال می‌توان عدم درک اهمیت تبلیغات مذهبی از طریق ‏وبلاگ و جدی نبودن این فعالیت برای این وبلاگ‌نویسان را دلیل دیگری دانست.

 مشکلات وبلاگ‌های طلاب
کم توجهی به ظاهر و قالب، استفاده از زبان رسمی و غیر صمیمی، ارتباط وبلاگ‌نویسان با طیف خاصی از مخاطب‌ها، به روز نبودن وبلاگ‌ها و کوتاهی عمر آن‌ها، تک زبانه بودن وبلاگ‌ها

گر چه باید گفت تعداد معدود و انگشت ‏شماری از این وبلاگ‌نویسان هستند که سرعت به‌روزرسانی وبلاگشان در حد مطلوب و حتی بسیار بالاست. نگارنده چنین می‌‏اندیشد که شاید دلیل اصلی عدم به روز رسانی و رهایی وبلاگ‌های طلاب می‌تواند به خاطر کم شدن انگیزه‌ی آن‌ها باشد، ‏چرا که همان طور که پیش از این ذکر شد ارتباط این وبلاگ‌ها بسیار محدود و اندک است، در نتیجه باز خورد‌هایی که از ‏سوی مخاطبین خود دریافت می‌کنند نیز بسیار کم خواهد بود، همین امر می‌تواند در کاهش انگیزه‌ی هر وبلاگ‌نویسی موثر ‏باشد، همان‌گونه که نظرات بالای کاربران و مخاطبان می‌تواند عامل تشویق و انگیزه‌ی قوی برای وبلاگ‌نویسان باشد .‏

تک زبانه بودن وبلاگ ها :‏

یکی از ویژگی‌های فضای مجازی که توانسته است با شکستن بعد مکان، تحولات بسیاری را در ارتباطات ایجاد کند، ‏دسترسی جهانی به شبکه است. این ویژگی این امکان را به مبلغان مذهبی می‌دهد که فراتر از مرزهای سیاسی و فرهنگی، ‏بتوانند با پیروان دیگر ادیان و مذاهب، ارتباط بر قرار کند و به جذب آنان بپردازند. اما برای رسیدن به این مقصود، باید با ‏زبان مخاطبان هدف، به تبلیغ و گسترش معارف و آموزه‌های دینی پرداخت و یا با توجه به سلطه‌ی زبان انگلیسی در این ‏فضا، مطالب به زبان انگلیسی منتشر گردد.

تک زبانه بودن وبلاگ‌های طلاب موجب می‌شود، این فرصت مناسب برای تبلیغ مبانی اسلامی را از دست بدهند. البته باید ‏خاطر نشان کرد چندین تن از این وبلاگ‌نویسان، به این ضعف اشاره کرده اند و بیان داشته‌اند که در آینده‌ای نزدیک، علاوه ‏بر زبان فارسی از زبان‌های دیگری استفاده کند.‏

نتیجه گیری: ‏

ویژگی‌ها و خصایص فضای مجازی توانسته‌است زمینه‌ای مناسب را، برای مبلغان مذهبی فراهم آورد.مبلغان مذهبی می‌‏توانند برای آموزش مبانی و آموزه‌های دین و نشر و گسترش آن‌ها در وب‌سایت‌ها، وبلاگ‌ها و چت‌روم‌ها به فعالیت ‏بپردازند. اما با توجه به ویژگی‌های خاص هر یک از این فضا ها، می‌توان وب‌سایت‌ها را از لحاظ آموزشی و چت و ‏وبلاگ‌نویسی را از حیث تبلیغی موثرتر دانست. در این میان نیز وبلاگ‌ها به دلیل ماندگاری بیشتر و جنبه‌ی عمومی که دارند‏، در سطحی گسترده‌تر از چت، می‌توانند عمل کند.

‏ خوشبختانه در سال‌های اخیر، توجه طلاب به عنوان مبلغان مذهبی، به وبلاگ‌نویسی افزایش یافته است، اما نکته‌ی قابل ‏توجه این است که تنها حضور در این فضا، کافی نیست و چگونگی این حضور و کیفیت آن، اهمیت بسیار ی دارد .‏

نکته‌ی قابل توجهی که در بررسی وبلاگ‌های طلاب می‌توان مشاهده کرد، وجود دو گروه متفاوت در وبلاگ‌نویسی است. ‏نگارنده گروه اول را با عنوان وبلاگ‌نویسان طلبه و گروه دوم را طلاب وبلاگ‌نویس معرفی می کند .‏

‏ گروه اول یا وبلاگ نویسان طلبه، که دارای زبانی صمیمانه‌تر و ساده می‌باشند. ظاهر و قالب وبلاگ جذاب است و علاوه بر ‏پرداختن به موضوعات مذهبی، درباره‌ی مسائل روز، خاطرات شخصی و ... نیز مطلب می‌نویسند .البته با نگرشی مذهبی ‏اما غیر مستقیم. به همین دلایل این دسته از وبلاگ‌ها توانسته‌اند مخاطبان ثابت بیشتری داشته باشند و ارتباط عمیق‌تری با ‏مخاطبان خود بر قرار کند هر چند اکثر این مخاطبان را، مخاطبانی با نگرش مذهبی تشکیل می‌دهند.

می‌توان وب‌سایت‌ها را از لحاظ آموزشی، و چت و ‏وبلاگ‌نویسی را از حیث تبلیغی موثرتر دانست.

گروه دوم یا طلاب وبلاگ‌نویس از زبان خشک و رسمی استفاده می‌کنند. مستقیما به بیان مباحث دینی می پردازند و توجه ‏کمی به ظاهر وبلاگ می‌کنند و طبیعتاً‌، با توجه به این نکات، مخاطبان ثابت کمتری دارند.

گر چه برخی از طلاب وبلاگ نویس در رابطه با این موضوع به نقد گروه وبلاگ‌نویسان طلبه پرداختند و بیان کردند سطح ‏علمی این وبلاگ‌ها بسیار پائین می‌باشد. اما نگارنده معتقد است که هر چند ممکن است وبلاگ‌های گروه دوم از لحاظ جنبه‌ی ‏آموزشی مفید باشند، اما کارکرد وبلاگ را ندارند و بیشتر مانند سایت عمل می کنند چرا که تعدادی از این وبلاگ‌ها زیر نظر ‏مراکز خاصی چون دفتر تبلیغات حوزه است.

هم‌چنین با توجه به زبان رسمی این وبلاگ‌ها، می‌توان گفت دو ویژگی مهم ‏وبلاگ یعنی فرد محور بودن و زبان دوستانه و صمیمی، در این وبلاگ‌ها دیده نمی‌شود. می‌توان گفت این وبلاگ ها به علت ‏زبان رسمیشان و پرداختن مستقیم به مباحث دینی و مذهبی تا حد بسیار زیادی نقش مفیدی را که در تبلیغات آموزه‌های دین از ‏طریق وبلاگ می‌توانند داشته باشند، از دست داده اند.

اما وبلاگ های گروه اول با زبانی ساده تر و غیر مستقیم، توانسته‌اند ‏به نحو بهتری به تبلیغات بپردازند اما متاسفانه وبلاگ‌نویسان طلبه در مقایسه با طلاب وبلاگ‌نویس در اقلیت قرار دارند و هم‌‏چنین نکات ضعف دیگری که پیش از این بیان شد، که عبارتند از ارتباط با طیفی خاص از مخاطبان، تک زبانه بودن و عدم به ‏روز رسانی، در هر دو گروه مشاهده می‌شود . ‏

در پایان باید گفت با توجه به اهمیت فضای مجازی و ویژگی‌های خاص وبلاگ برای تبلیغات، لازم است که وبلاگ‌نویسی ‏طلاب به طور جدی‌تری مورد توجه قرار گیرد و طلابی که به این فعالیت می‌پردازند با ویژگی‌ها و قابلیت‌های این فضا و ‏زبان و فرهنگ خاص وبلاگ آشنا شوند، تا بتوانند هر چه بهتر به نشر و گسترش معارف دین در فضای مجازی بپردازند.

پژوهشگر: نجمه غفاری ریسمانچی





  • کلمات کلیدی : اخبار قرآنی

  • ::: شنبه 86/6/3 ::: ساعت 7:43 عصر :::   توسط شهرمجازی قرآن کریم 
    نظرات شما: نظر