سلام
بنا شد تا به درخواست دوستان و همراهانمون در گروه پرسمان قرآنی این بار لبه تیغ تیز نقد را به سمت آنها نشانه روی کنیم البته و صد البته به امید نقدی صحیح و موثر و از سر خیر خواهی
لازم می دانم در همین ابتدا اشاره کنم که نگارنده هیچ ادعایی نسبت به بحث فنی و یا محتوایی وب و اینترنت نداشته بلکه اگر نقدی شده یا نکته ای اشاره شده از سر دلسوزی و احساس وظیفه بوده و تنها به همین دلیل به این مهم اقدام نموده است .
گروه وبلاگهای قرآنی که به فرموده ایشان پیش از این با سبک و سیاقی دیگر در سیستم پرشین بلاگ فعال بوده چند ماهی است به همت گروهی از طلاب فعال در عرصه اینترنت و با حمایت مرکز فرهنگ و معارف قرآن وابسته به دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم با عنوان «گروه پرسمان قرآنی» در سیستم پارسی بلاگ فعال شده و در حال حاضر به عنوان یکی از فعال ترین گروه های وبلاگ نویسان قرآنی در سطح اینترنت مشغول فعالیت می باشند.
از ویژگیهای بارز این گروه می توان به همدلی و همراهی اعضاء با یکدیگر ، انسجام فکری و دوری از افراط و تفریط(در اکثر موارد) و همچنین فعالیتهای علمی مشترک این گروه اشاره کرد.
علی رغم درخواستهای مکرر و فردی اعضاء این گروه بهتر دیدیم به خاطر انسجام کمی و کیفی این وبلاگها به نقد گروهی آنها بپردازیم .این نوشتار در سه بخش به نقد این گروه می پردازد بخش اول نقد فنی بخش دوم نقد محتوایی بخش سوم نقد عملکرد این گروه
پیشنهاد می کنم در صورتی که تا به حال به وبلاگهای این گروه سر نزده اید همین الان یک نگاه حداقل اجمالی به این وبلاگها بیاندازید تا با دیدی باز و ذهنیتی آماده به نقد این وبلاگها بپردازیم.
الف) نقد فنی: هر چند استفاده از ابزاری چون cbox و یا لینک باکسها به نظر امری جذاب و کاربر پسند است اما اینگونه ابزار در وبلاگنویسی حرفه ای چندان پسندیده نیستند چرا که علاوه بر بالا بردن حجم وبلاگ و در نتیجه پایین آوردن سرعت load آن ، معمولا باعث می شود که ظاهر و قالب وبلاگ هم نا متناسب و ناموزون شود.
از این گذشته در تمامی این وبلاگهای ما با یکی از ساده ترین قالبهای سیستم پارسی بلاگ روبرو هستیم که بدون هیچ گونه تغییری حتی در بنر استفاده شده و این امر نه تنها از زیبای ظاهری این وبلاگها کاسته بلکه قطعا در بازدید و جذب مخاطب نیز تاثیر خواهد گذاشت.
از دیگر نکاتی که در این بخش اشاره به آن ضروری می نماید استفاده مکرر از کدهای متحرک سازی یا همان <maequee> برای لینکها و لوگو هاست ، که با کمی اغماض باید گفت استفاده مکرر از آنها چندان صحیح نیست .
همچنین باید گفت یکی دیگر از نقاط ضعف (مجموعه) این وبلاگهاست روند تایپ، تعیین فونت و اندازه فونت در پستهاست به شکلی که با ورود به برخی از این وبلاگها با یک صحنه آشفته از فونتها و اندازه ها و رنگهای مختلف رو برو خواهی شد که تاثیری جز خسته شد
لینک وبلاگهای گروه قرانی :
راهکارها:
پیشنهاد می شود
1- بخشهایی از وبلاگها را که چندان ضروری نیستند حذف کرده و با این کار به سرعت لودload شدن وبلاگها کمک کنید مانند کدهای اضافی،لوگوهای بیش از اندازه دوستان و ...
2- حتی المکان سعی شود برای هر وبلاگ لوگو و بنر متناسب طراحی شود و در نهایت قالبهای اختصاصی
3- از کدهای متحرک سازی لینکها و لوگو ها کمتر استفاده شود.
ب)بخش محتوایی : مطالب این بخش در واقع بازنویسی مطالبی است که در جلسه ای که با این عزیزان داشتیم مطرح شد که بهتر دیدم چکیده ای از آنها در اینجا ذکر شود:
به تعبیر من سبکهای وبلاگنویسی قرآنی را می توان به چند بخش تقسیم کرد:
1- پژوهشی:عبارت است از اینکه بلاگر با پژوهش و تحقیق در آیات روایت و حکایات به بیان نکات قرآنی و تفسیر آن بپردازد که با یک براورد کلی می توان اذعان داشت که غالب وبلاگهای قرانی این گروه از همین دست هستند.
2- شبهه شناسی : که با در نظر گرفتن ایات و روایات به صورت خاص به پرسش و پاسخ قرآنی می پردازند که می توان به وبلاگ علوم قرانی یا وبلاگ عصمت .
3- فرهنگ ساز :وبلاگهایی هستند که از میان آیات و روایات و تفاسیر آیات و مسایل اجتماعی و روزمره را استخراج کرده
و به بحث پیرامون آنها می پردازند.
4- ظرائف و لطایف قرآنی: که از لطائف و ظرائف مرتبط با آیات قرآن استفاده کرده و آنها را با مطالب دینی پیوند بزنیم .
5- معرفی نرم افزارهای اسلامی : که نیازی به توضیح ندارد.
6- ترغیبی: در این سبک یا روش بلاگر فقط به فکر جذب مخاطب نسبت به قرآن است یعنی یک مرحله قبل از همه وبلاگهایی که تا کنون نوشته شده و می شود.که در ادامه توضیح می دهم.
متاسفانه در گروه وبلاگهای پرسمان قرآنی آن تنها چیزی که به چشم نمی خورد وبلاگ یا حداقل نوشته ای است که خواننده را به سمت قران ترغیب کند این در حالی است که تا مخاطب ما نسبت به قرآن تشنگی پیدا نکنه هیچ وقت از مطالب وبلاگ ما بهره ای نخواهد برد و نتیجه آن خواهد شد که پس از مدتی بازدید و مخاطب ما در وبلاگ یک قشر مشخصی خواهند بود.
شاید بزرگترین ضعف وبلاگهای قرآنی گروه پرسمان قرآنی عدم مخاطب شناسی صحیح و به موقع از یک سو و عدم نیاز سنجی از سوی دیگر است و این مطلب در جای جای وبلاگها از جمله عناوین وبلاگها ، برخی از پستها و حتی ادبیات نوشتاری برخی از وبلاگها یا برخی پستهای وبلاگها به چشم می خورد.
پیشنهاد می شود که این گروه یک تجدید نظر اساسی در مورد سبک و سیاق وبلاگ و همچنین ادبیات نوشتاری خود داشته باشد.تا با قلمی روانتر و بروز تر و در یک کلام کاربر پسند به حد مطلوب برسند هر چند در بسیاری از موارد در حد مطلوب بوده است.
راهکارها:
1- برگزاری دوره های فشرده تصحیح ادبیات نوشتاری
2- تجدید نظر در عناوین وبلاگها و انتخاب عناوینی به فراخور حال و روحیات مخاطبان اینترنتی
3- برگزاری جلسات و نشستهای انتقال تجربه
4- تدوین شیوه نامه وبلاگنویسی برای پرهیز از هرگونه افراط و تفریط در بیان معانی و تفاسیر آیات قرآن
نکته آخر آنکه(هرچند لقمه ای است بسی از دهان این حقیر بزرگتر): یک وبلاگنویس قرآنی خود باید عاشق و شیفته قرآن باشد یعنی آنچه را می نویسد خود بخواند بفهمد چرا که سخن چون از دل برآید لاجرم بر دل نشیند . باید سوخت تا بتوان ساخت .
ج)عملکرد وبلاگهای گروه پرسمان قرآنی:
1- وبلاگ زدگی: هر چند در این مدت کوتاهی که از فعالیت رسمی این گروه وبلاگ نویس می گذرد توانسته اند آمار نسبتا خوبی را به خود اختصاص دهند لکن تمایل به بازدید بالا باعث شده که در برخی موارد مخاطبان خود را چه در وبلاگ و چه در مسنجر مورد هجوم تبلیغات خود قرار دهند که کار چندان پسندیده ای نیست.
2- قرآن زدگی : یکی دیگر از نقاط ضعف وبلاگ نویسان قرانی ، نوعی قرآن زدگی است یعنی به نظر می رسد بر این باورند که یک مطلب بدون آیه و روایت را نمی توان در .بلاگ منعکس کرد....قصد توهین به قرآن یا شخص خاصی ینست به تعبیر دیگه هنر وبلاگنویسی در آنجاست که مثلا ده صفحه تفسیر قرآن را تبدیل کنیم به ده خط به شکلی که هم قلم قلم روز باشه و هم به اصل متن لطمه ای نخورد
والسلام
نظرات شما: نظر