براى این کار، چند محور به عنوان رئوس اصلى خواستههاى شما مدّنظر است. محورهاى کلى که در این قبیل تحقیقات و پژوهشها متصور است، عبارتند از:
متن قرآن و ترجمه، تفسیر قرآن، علوم قرآن، مجلاّت و مقالات قرآنى، کتابخانه و کتابشناسى قرآن، پایاننامههاى قرآنى
الف) متن قرآن و ترجمه متن قرآن کریم در اینترنت بسیار عرضه شده و به آسانى قابل دستیابى است که البته برخى از آنها همراه با ویژگىهایى متفاوت ارایه شدهاند. براى دسترسى به آیات و سورهها، بهترین مورد، جایى است که سوره و شماره آن قابل انتخاب باشد و امکان مقابله بین متن و ترجمه ـ عملاً ترجمههاى فارسى و انگلیسى ـ فراهم باشد و کاربر بتواند به سرعت متن را ملاحظه کند، ترجمه آن را ببیند و یا بین ترجمههاى گوناگون به مقایسه بپردازد. از این رو، پایگاههایى که متن قرآن را همراه با اعراب به صورت فونت ارایه کردهاند، بهتر از پایگاههایى هستند که متون را به صورت تصویر ارایه کردهاند که معمولاً هنگام نمایش از سرعت کمترى برخوردارند. چنانچه امکان جستجو در متن قرآن با ترجمهها نیز فراهم باشد، امر تحقیق به مراتب آسانتر خواهد بود و کاربر با سرعت بیشترى به مطالب خود دست مىیابد.
براى این کار، پایگاههاى زیر به عنوان بهترین پایگاههاى داده در اینترنت معرفى مىشوند:
1ـ پایگاه الشیعه (http://www. al-shia. com) با امکان نمایش متن قرآن به صورت PDF و تصویر، و همچنین امکان مشاهده چهار ترجمه فارسى و جستجو در متن قرآن و ترجمهها همراه با امکان شنیدن صوت آیه مورد نظر.
2ـ پایگاه قرآن مقدس (http://www. holyquran. net) با قابلیت جستجو در متن قرآن از طریق وارد کردن کلمه یا عبارت، محدود کردن دامنه جستجو به بخشی خاص در قرآن. پایگاه حوزه (www. hawzah. net) با امکان مشاهده متن قرآن و دو ترجمه فارسى آیتالله مکارم و استاد فولادوند و یک ترجمه انگلیسى همراه با امکان آشنایى با سورهها از طریق کتاب «آشنایى با سورهها»، تألیف استاد جواد محدثى.
3ـ پایگاه (www. usc. edu/dept/msa/quran/index. html) براى مقایسه ترجمه انگلیسى یوسفعلى، شاکر و پیکثال با همدیگر به صورت آیه به آیه.
ب) تفسیر قرآنبه منظور استفاده از تفاسیر، نیاز اولیه کاربر دسترسى به متن تفاسیر و پس از آن، امکانات پژوهش در آنهاست. درباره ارایه متون تفسیرى شیعه پایگاههاى زیر در اختیار کاربران قرار دارد.
4ـ پایگاه قرآن مقدّس (www. holyquran. net)متن کامل تفاسیر: المیزان، مجمع البیان، نورالثقلین و تقریب القرآن الى الاذهان در این پایگاه ارایه شده است.
5ـ پایگاه غدیر (www. ghadeer. org) این پایگاه شامل متن کامل ترجمه تفسیر المیزان، تفسیر نمونه، تفسیر نور، تسنیم تفسیر قرآن آیتالله جوادى آملى و تفاسیر موضوعى و تک سورهاى از مرحوم شهید مطهرى و استاد قرائتى است.
6ـ پایگاه دانشگاه اسلامى (www. u-of-islam. org)؛ متن کامل تفسیر التبیان، نورالثقلین، کنز الدقائق، تفسیر بنایى، تفسیر امام عسکرى و تفسیر عیاشى در این پایگاه قابل دستیابى است.
پایگاههاى شیعى متأسفانه امکانات پژوهشى مناسبى براى متون اصلى تفسیرى خود فراهم نکردهاند. با این حال، در پایگاه «قرآن مقدس»، این امکان هست که کاربر تفسیر هر آیه را با انتخاب یکى از سه تفسیر المیزان، نورالثقلین و تقریبالقرآن الى الاذهان ببیند. ضمن این که ترجمه انگلیسى هر آیه نیز در کنار آن نمایش داده مىشود. همچنین در این پایگاه، امکان کاوش در متن کتابهاى تفسیرى و دیگر کتابهاى مربوط به علوم قرآن نیز فراهم است.
براى دسترسى به منابع تفسیرى اهل سنّت، به پایگاه الاسلام (www. al-islam. com) مراجعه کنید. آنچه در پایگاههاى شیعى به عنوان یک نقطه ضعف نسبت به متون تفسیرى به شمار مىآمد، دقیقاً نقطه مقابله آن را در این پایگاه مىیابید. امکانات پژوهش بسیار جالبى در این پایگاه طراحى شده است. هرچند بیشتر یا همه این قابلیتها در برخى از پایگاههاى دیگر اهل سنّت نیز وجود دارد، اما در این مجال همین یک پایگاه به عنوان بهترین محیط براى این جهت معرفى میشود. در صفحه قرآن پایگاه الاسلام مىتوان متن قرآن را به صورت تصویرى زیبا و خوانا همراه با قابلیتهاى ذیل ملاحظه کرد: امکان انتخاب سوره، شماره سوره، شماره آیه، نام قارى، ترجمه قرآن به شش زبانِ: انگلیسى، فرانسه، ترک، مالایى، اندونزیایى و هلندى و امکان انتخاب تفسیر مورد نظر از میان تفاسیر ابن کثیر، جلالین، طبرى و قرطبى. افزون بر این که تفسیر هر آیه به صورت جداگانه نمایش داده مىشود و اختیار اعرابگذارى متن تمام متون تفسیرى نیز در اختیار کاربر قرار دارد.
منبع: تابناک
::: یکشنبه 86/10/9 ::: ساعت 1:38 صبح :::
  توسط شهرمجازی قرآن کریم
نظرات شما: نظر