سفارش تبلیغ
صبا ویژن
حکمت، گلشن خردمندان و بستان فاضلان است . [امام علی علیه السلام]
 

 

 

وبلاگ های قرآنی Quranic Weblogs

پ) علوم قرآنی مباحث مربوط به علوم قرآنى را در دو پایگاه: حوزه (www. hawzah. net) و بلاغ (www. balagh. net) بیابید. نمودارهاى درختى و مباحث طبقه‏بندى شده نسبتاً مناسبى در هر دو پایگاه در این زمینه قرار دارد که از طریق درخت موضوعات و ریز موضوعات، مى‏توانید به مطالب مورد نظر خود دست یابید.

پایگاه‏هاى دیگرى هم در این باره مطالبى را به صورت پراکنده آورده‏اند. در صورتى که این دو پایگاه، شما را از این جهت بى‏نیاز نکرد، بهتر است براى دسترسى به دیگر مطالب، از طریق جستجو یا فهرست‏هاى مقالات قرآن اقدام کنید.

 ت) مجلاّت و مقالات قرآنى

مقالات قرآنى یکى از گزینه‏هاى مهم و برجسته‏اى است که مى‏تواند شما را در راستای تکمیل تحقیق و پژوهش بسیار کمک کند. مقالات و مجلات از این جهت قابل بحثند که هر دو کاملاً با هم مرتبطند و به طور معمول مجلات ارایه دهنده مقالات هستند. براى این امر مى‏توان به دو راه اقدام کرد:

1ـ نشریات و مجلات قرآنى را بشناسید و در صورتى که در اینترنت نیز عرضه شده‏اند، جداگانه به یکایک آنها مراجعه و هر یک را ملاحظه کنید، که البته این روش را به مطلوب به نظر نمى‏رسد.

2ـ‌ مراکز تجمع و ارایه مقالات قرآن در اینترنت را بشناسید و چنانچه مقاله مورد نظر خود را نیافتید، به جستجو متوسل شوید. براى دسترسى به این گونه مقالات، بهتر است چند پایگاه برجسته در این باره را به خاطر داشته باشید:

پایگاه اطلاع‏رسانى مرکز فعالیت‏هاى قرآنى دانشجویان کشور (http://www. iska. ir/)

این پایگاه، گزینه‏اى را به مقالات قرآنى اختصاص داده است و هم‌اکنون، در دو بخش: فهرست مقالاتِ دهه هفتاد و نمایش مقالات تمام متن فعالیت مى‏کند. این پایگاه تا کنون 190 مقاله را با متن کامل ارایه کرده است.

 جستجوگر پایگاه‏هاى شیعى (http://www. shiasearch. com/)

هم‌اینک، بخش مقالات گزینه قرآن در این پایگاه شامل 631 عنوان مقاله فارسى است که شما را به جایگاه آن در اینترنت هدایت مى‏کند. همه این مقالات بنا بر الفبا فهرست شده‏اند.

پایگاه بلاغ (http://www. balagh. net/)؛ پایگاه بلاغ، مقالات خوبى را با طبقه‏بندى موضوعى ارایه کرده است. این مقالات بیشتر از مجلات وابسته به دفتر تبلیغات اسلامى حوزه علمیه قم گزینش شده است.

پایگاه حوزه (http://www. hawzah. net/)؛ گزینه قرآن پایگاه حوزه با توجه به نمودار درختى آن، شما را در این راستا کمک مى‏کند. هرچند بخش عمده‏اى از اطلاعات موجود در هر گزینه، گزیده‏اى از کتاب‏هاى معتبر است، اما این را نباید فراموش کرد که بسیارى از این گزیده‏ها، خود یک مقاله مناسب به شمار مى‏آیند.

 نرم‏افزارهاى موضوعى اینترنتى

با توجه به این که برخى از مطالب اینترنت، به تازگی به صورت موضوعى در قالب لوح‏هاى فشرده عرضه شده‏اند، مى‏توان از لوح فشرده «قرآن در اینترنت» نسخه 3 به خوبى استفاده کرد. در این برنامه، 770 مقاله قرآنى به صورت تمام متن وجود دارد که بنا بر زبان، فهرست نویسندگان و فهرست موضوعات (در 24 موضوع) مرتب شده‏اند. این برنامه در آبان سال 1382 توسط شبکه اطلاع‏رسانى نور عرضه شده است.

براى دسترسى به مقالات از این طریق، نخست به پایگاه «حوزه» بروید و از طریق بخش جستجوى این پایگاه اقدام کنید. مهمترین ویژگى این بخش آن است که متن کامل بالغ بر 0041 شماره مجله از 95 عنوان را در خود جاى داده و در آنها جستجو مى‏کند. خاصه این که بخشى از این مجلات، صرفاً قرآنى‏اند.

چنانچه از این طریق مطلب خود را نیافتید، بهتر است با موتورهاى جستجو مانند «گوگل» پژوهش خود را سامان دهید.

 ث) کتابخانه و کتاب‏شناسى قرآن؛ هرچند برخى از کتاب‏هاى قرآن را کتب تفسیرى تشکیل مى‏دهند و در بخش تفسیر به مهمترین آنها اشاره شد، مى‏توان براى اطلاع از کتاب‏هاى موجود در اینترنت، به جستجوگر پایگاه‏هاى شیعى مراجعه کرد. این پایگاه بهترین جایى است که فهرستى از کتاب‏هاى قرآنى اینترنتى را فراهم آورده است. کتاب‏ها بر پایه سه شاخصه: وجود متن در اینترنت، فقط معرفى کتاب و امکان بارگزارى (دانلود) فهرست شده‏اند. کاربر قادر است از طریق الفباى عناوین و جستجو، به کتاب مورد نظر دست یابد. در جستجو، امکان تعیین دامنه بنا بر چگونگى کتاب در اینترنت یا تاریخ اضافه شدن کتاب به پایگاه نیز وجود دارد.

 ج) ـ پایان‏نامه

در اینترنت پایان‏نامه‏ها تنها معرفى مى‏شوند و کمتر دیده مى‏شود متن کامل پایان‏نامه‏اى در اینترنت یا جاى دیگر عرضه شود. آنچه مرسوم است و کاربرد هم دارد، معرفى پایان‏نامه همراه با چکیده آن است.

با این حال، به جرأت مى‏توان گفت در اینترنت درباره هیچ موضوعى از موضوعات علوم اسلامى به اندازه قرآن و تفسیر، پایان‏نامه معرفى نشده است. شما مى‏توانید از معرفى 1751 پایان‏نامه در پایگاه مرکز فعالیت‏هاى قرآنى دانشجویان کشور (www. iska. ir) اطلاع یابید.

همچنین هزار پایان‏نامه در مقطع دکترا و کارشناسى ارشد قرآنى در پایگاه حوزه معرفى شده که بنا بر آن، موضوع، نویسنده، استاد راهنما، رشته‏هاى تحصیلى، دانشگاه‏ها و مراکز عالى آموزشى، سال‏هاى تحصیلى و زبان‏هاى عربى و انگلیسى مرتب شده است.

 در پایان لازم است به این نکته اشاره شود که آنچه گفته شد مهمترین محورهایى بودند که بیشتر پژوهشگران و محققان مى‏توانند در تحقیقات خود از آنها بهره ببرند، اما این مسئله هرگز به این معنا نیست که کارهاى دیگر پژوهشى که با موضوعات دیگرى چون هنر و قرآن، کارهاى گرافیکى و صوتى و تصویرى و هم‏خانواده‏هاى آن تحقیق به شمار نیایند، یا از ارزش کمترى برخوردار باشند؛ بنابراین، علاقه‌مندان به این مطالب نیز مى‏توانند در این جهت از اینترنت استفاده مطلوب را ببرند. عمده پایگاه‏هایى که از آنها نام برده شد، بخشى از فضاى خود را به این قبیل فعالیت‏ها و آثار اختصاص داده‏اند که در جاى خود، قابل تقدیر و استفاده است؛ باشد که مطالب قرآنی مورد استفاده عموم کاربران قرار گیرد.

انشاء‌الله

منبع: تابناک





  • کلمات کلیدی : اخبار قرآنی

  • ::: یکشنبه 86/10/9 ::: ساعت 1:38 صبح :::   توسط شهرمجازی قرآن کریم 
    نظرات شما: نظر