معاون تبلیغ حوزه علمیه: قرآن در سیستم آموزشی حوزههای علمیه مهجور مانده است
قرآن در سیستم آموزشی حوزه مهجور مانده و غیر از ترتیل و کمی تجوید که آن هم به حد بایستهای نیست، کار دیگری به چشم نمیخورد.
به گزارش قرآن بلاگ به نقل از خبرگزاری قرآنی ایران(ایکنا)،حجتالاسلام والمسلمین محمدحسن نبوی، معاون تبلیغ و آموزشهای کاری مرکز مدیریت حوزه علمیه قم، با اشاره به نقش کلیدی حوزههای علمیه در جامعه گفت: سیستم حوزه، قدمتش از بسیاری از سیستمهای پیشرفته دانشگاهی جهان بیشتر است و طبیعتاً تجارب بسیار ارزندهای پشت آن نهفته است.
وی در ادامه متذکر شد: با توجه مطلب فوق و با تمام تجارب ارزنده موجود در حوزه، افراد حاضر در این مرکز، در زمینه ارتقا و رشد حوزه بینیاز نیستند و نیاز دارند که با تمام توان به روز شده و سیستم موجود پویاتر شود و بهرهوری و عمر نیروی انسانی که در آن سیستم حضور دارند، افزایش یابد.
نبوی ادامه داد: تأکید مقام معظم رهبری نیز به همین دلیل بود. ایشان در بیانات خود خواستار آن بودند که حوزه باید از تحول استقبال کند؛ تمام تجارب ارزشمند، نباید دلیلی بر آن باشد که ما در جایی ثابت بمانیم و رشد پیدا نکنیم، لذا باید تحول را در همه لایههای حوزه دنبال کرد، تحول منحصر به جای خاصی نیست، چرا که زاییده رشد فکر بشر است.
معاون تبلیغ و آموزشهای کاری مرکز مدیریت حوزه علمیه قم در تکمیل سخنان خود ابراز داشت: طبیعتاً حوزه باید از تحولی که در جهت کمال باشد و از هر حرکت نویی که کاستیها را کم و نقاط قوت را افزایش میدهد، استقبال کند و آن را در کل لایههای حوزه علمیه ساری و جاری کند.
این فعال حوزوی خاطرنشان کرد: ما در کنار حوزه، سیستمی را با نام سفیران هدایت طراحی کردهایم؛ در این سیستم سعی بر آن شده که آسیبهای کلان حوزه، مورد نظر قرار گیرد و از بین برود. این سیستم، بر عمده شاخصهای مورد نظر مقام معظم رهبری از جمله کوتاهشدن دوره آموزش و کاربردیشدن آموزشها، تأکید دارد.
وی یادآور شد: در این سیستم، سقف زمان تحصیل مشخص شده و توجه به قرآن مدنظر رهبری و برخی دلسوزان، به طور جدی مطرح شده است، در این سیستم روشهای جدید تبلیغ مورد توجه است و نیروهای جدیدی که از دیپلم جذب شده بودند، بعد از حدود 5 سال وارد عرصه تبلیغ شدهاند و در سراسر کشور مشغول فعالیتند.
نبوی تأکید کرد: فعالیت اولین شعبه سفیران ابتدا در قم، 9 سال قبل راهاندازی شد و پس از تأسیس اولین شعبه، با سرعت گسترش یافته و در حال حاضر 28 شعبه در سراسر کشور در حال فعالیت است و حدود 20 شعبه جدید هم تقاضای تأسیس دارد.
حجتالاسلام نبوی تصریح کرد: ما منتظر تصمیم شورای گسترش هستیم و با ارائه مجوز تأسیس از سوی این سازمان، این شعبات راهاندازی میشود.
این فعال حوزوی در پاسخ به سئوالی درباره انتقاد برخی محققین از مهجوربودن قرآن در حوزهها گفت: این مطلب در سیستم آموزشی صادق است، ولی در امور تحقیقاتی حوزه چنین چیزی صادق نیست.
وی توضیح داد: مرکز تحکیم قرآن در حوزه، چندین سال است که فعال است و گروههای بسیاری از محققین در آن کار میکنند و کتابهای بسیاری را هم ارائه دادهاند.
معاون تبلیغ و آموزشهای کاری مرکز مدیریت حوزه علمیه قم، ادامه داد: این مرکز به معنای واقعی کلمه، به تولید علم در عرصه قرآن میپردازد و کارهای ارزشمند بسیاری را هم انجام داده است.
نبوی در ادامه متذکر شد: خود حوزویان هم در زمینه قرآن و علوم قرآنی کارهای بسیاری را انجام دادهاند. گلایه مطروحه در سیستم آموزشی وارد است، قرآن در این بخش مهجور مانده و غیر از ترتیل و کمی تجوید که به حد بایستهای نیست و همچنین پرداختن به تفسیر قرآن که آن هم غنی نیست، کار دیگری به چشم نمیخورد.
این پژوهشگر علوم دینی یادآور شد: ما در سیستم جدید (سفیران هدایت) این تدبیر را اندیشهایم که حوزویان در مرحله ابتدایی حدود 9 جزء از قرآن را بخوانند و امتحان دهند.
معاون تبلیغ و آموزشهای کاری مرکز مدیریت حوزه علمیه قم، در جمعبندی این بخش سخنان خود گفت: به نظر میرسد اهتمام حوزه به قرآن در مدل جدید نسبت به گذشته بسیار عمقتر است.
معاون تبلیغ حوزه علمیه قم تأکید کرد: این مرکز در همه دروس خود از قرآن مدد جسته و ارتباط آموزشها با قرآن، سبب ارتقاء بیشتر حوزه شده است.
این فعال حوزوی در پاسخ به این سئوال که به نظر میرسد مرجعیت سیاسی اجتماعی حوزه نسبت به گذشته کاهش یافته، گفت: باید دید تعریف از مرجعیت چیست، گاهی مرجعیت به معنایی، مرجعیت علوم دینی است و با این تعریف میتوان گفت کما فیالسابق این مرجعیت بر کشور حاکم است.
حجتالاسلام نبوی خاطرنشان کرد: مرجعیت، به معنای تام کلمه، که مردم در همه شئون به پیشگامی حوزه مذعن بوده و توجه داشته باشند، نسبت به گذشته در بخشهایی ضعیف شده است.
معاون تبلیغ حوزه علمیه قم در پاسخ به چرائی پدیدآمدن این مسئله توضیح داد: بخشی از این امر، در اثر تحولات جهانی و علوم مختلف پدید آمده که شرایط را طوری ایجاد کرده که بخش از مرجعیت حوزه کاهش یافته است؛ مثل مشاور خانواده و ارتباط با دستگاه قضایی.
وی در بخش پایانی تأکید کرد: دلیل دیگر آنست که چون نظام اسلامی به عنوان معضل جدی در روابط بینالملل برای قدرتها درآمد، لذا، طبیعی است که قدرتها به تضعیف اصل اسلام بپردازند.
نبوی اظهار داشت: بدلیل آنکه روحانیت در نوک پیکان انقلاب و دین قرار دارد، آنان روحانیت را به شدت تضعیف میکنند و بدان دلیل که ما نیز دفاع درستی از روحانیت نکردهایم، نسل جدید در حیرت است که این اتهامات که به روحانیت زده میشود، متوجه آن هست یا خیر. گاهی برخی ایرادات به همه روحانیت تعمیم داده میشود.
معاون تبلیغ حوزه علمیه قم در پایان تصریح کرد: البته بخشی از این نقوص نیز مربوط به آموزش حوزه میشود و اگر این آموزشها به روزتر شود، میتواند ارتباط مردم با روحانیت را منطقیتر کند تا روحانیت مرجعیت فکری و عقیدتی خود را حفظ کند.
::: سه شنبه 86/10/11 ::: ساعت 11:48 عصر :::
  توسط شهرمجازی قرآن کریم
نظرات شما: نظر